ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Szarlotka z pianką 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo kruche i nawet na następny dzień smakuje znakomicie

Szarlotka z pianką 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką 4

 

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • PIANKA:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • NADZIENIE:
  • 1 kg jabłek
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką 4
Masło siekamy nożem na stolnicy, razem z mąką. Łączymy obydwa składniki i dodajemy żółtka razem z cukrem waniliowym. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min. To będzie spód naszego ciasta. W między czasie przygotowujemy nadzienie do ciasta. Miękki gatunek jabłek kroimy na kawałki, dodajemy cukier i odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i prażymy do miękkości. Nadzienie pozostawiamy do wystudzenia i przygotowujemy piankę, która będzie na wierzchu ciasta. W tym celu ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier puder. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i przenosimy na brytfannę. Ciasto jest bardzo kruche więc możemy mieć problem z przeniesieniem go w całości, dlatego bez obaw możemy "sklejać" go po kawałku na blasze. Sam spód wstawiamy do piekarnika na 210' C do momentu aż dobrze się zarumieni. Następnie wykładamy na ciasto prażone jabłka i całość przykrywamy pianką z białek. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 180' C i pieczemy, aż pianka się zarumieni.
Szarlotka z pianką 4
Spód ciasta pieczemy na początku w wysokiej temperaturze
Szarlotka z pianką 4
Jako drugą warstwę ciasta wykładamy uprażone jabłka
Szarlotka z pianką 4
I przygotowujemy piankę z białek i cukru pudru
Szarlotka z pianką 4
Na sam koniec szklistą masę białkową wylewamy na wierzch ciasta