Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Szarlotka z pianką budyniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny jabłecznik z pianką budyniową i kisielem- polecany na każdą okazje. Łatwo, szybko i smacznie.

Szarlotka z pianką budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką budyniową

 

  • Ciasto:
  • 250g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • Pozostałe składniki :
  • 2 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką budyniową
Przygotowujemy ciasto : Mąkę wysypać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem składniki. Następnie cukier, cukier waniliowy oraz żółtka roztrzepać widelcem i dodać do miski. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną nieco mniejszą ( na kruszonkę ) Mniejszą część wkładamy do zamrażalki, a większą do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki. trzemy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Na pokrojone jabłka posypujemy 4 łyżki cukru a następnie wsypujemy kisiel i odstawiamy nie mieszając nic. Czekamy aż kisiel rozmięknie. Ciasto z lodówki wałkujemy i przekładamy do blachy posmarowanej margaryną i posypaną mąką. Następnie wykładamy jabłka ( pomieszajmy przed wyłożeniem ). Białka ubijamy z cukrem, po czym dodajemy budyń miksując na najniższych obrotach. Piankę wykładamy na jabłka. Na piankę ścieramy ciasto z zamrażalki. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez ok 50-60 minut.SMACZNEGO
Szarlotka z pianką budyniową
pokrojone jabłka zasypujemy cukrem i kisielem
Szarlotka z pianką budyniową
ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki
Szarlotka z pianką budyniową
na ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ubitą piankę
Szarlotka z pianką budyniową
na piankę ścieramy ciasto z zamrażalnika- kruszonkę