xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Szarlotka z pianką budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka królowa ciast, tu na kruchym cieście pod budyniową pianką i kruchą kruszonką. Dla mnie najlepsza! Idealna jako świąteczny wypiek.

Szarlotka z pianką budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką budyniową

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 200g zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

 

  • Składniki na budyniową piankę:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (lub pudru)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką budyniową
Ciasto : mocno schłodzone masło siekam w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagniatam w miarę szybko. Zagniecione ciasto dzielę na 3 części, każdą z nich owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 2godz. W tym czasie jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam je do garnka i prażę bez przykrycia kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok, który odlewam. Następnie dodaje cukier, imbir oraz bułkę tartą, która nie będzie wyczuwalna, ale wchłonie nadmiar soku, który mógłby rozmoczyć ciasto. Dodaje sok z cytryny. Wszystko razem duszę jeszcze minutkę i zdejmuje z ognia. Nagrzewam piekarnik do 180'C Formę średniej wielkości wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję 2 części ciasta i ścieram je na tarce równomiernie przykrywając dno blachy. Ciasto nieco dociskam do dna i wkładam na 15min do piekarnika. W połowie pieczenia przygotowuję piankę. Ubijam białka, do sztywniejącej piany dodaję stopniowo cukier nie przestając miksować. Na koniec dodaję proszek budyniowy, jeszcze chwilę miksuję. Na podpieczony spód wykłam jabłkowy farsz, przykrywam go pianką. Na wierzch ścieram ostatnią część ciasta. Piekę 30min. 
Szarlotka z pianką budyniową
Jabłka ścieram na tarce, przekładam do garnka i prażę.
Szarlotka z pianką budyniową
Uprażone jabłka doprawiam i odstawiam na bok
Szarlotka z pianką budyniową
Przygotowuję piankę budyniową z białek i cukru
Szarlotka z pianką budyniową
Na podpieczony spód wykładam farsz i pianę przykrywam śtartym ciastem i piekę 30min