paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Szarlotka z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka lekko kwaskowa za sprawą pigwy na kruchym cieście. Można ją podawać na ciepło z lodami.

Szarlotka z pigwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pigwą

 

  • na ciasto:

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • nadzienie:

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pigwą
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Ciasto wyjąć i wylepić nim wyłożoną papierem formę. Nakłuć widelcem i podpiecz 10 minut. Jabłka i pigwę obrać i zetrzeć osobno na tarce do jarzyn. Z jabłek odcisnąć nadmiar soku. Pigwę podsmażyć z cukrem na patelni. Do jabłek dodać pigwę wsypać do smaku cukier, bułkę tartą i cynamon. Wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę. Na wierzch można zetrzeć resztę ciasta. Piecz w temp. 180 stopni przez około 45 minut. 
Szarlotka z pigwą
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Ciasto wyjąć i wylepić nim wyłożoną papierem formę.
Szarlotka z pigwą
Startą pigwę podsmażyć z cukrem na patelni.
Szarlotka z pigwą
Do jabłek dodać pigwę wsypać do smaku cukier, bułkę tartą i cynamon. Wymieszać.
Szarlotka z pigwą
Na ciasto wyłożyć masę. Na wierzch można zetrzeć resztę ciasta.