SUPERPRZEPIS

Szarlotka z połówkami jabłek

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Szarlotka z połówkami jabłek Więcej zdjęć (6)

Popularna ostatnio na wszystkich grupach szarlotka z połówek jabłek pojawiła się i u mnie i muszę przyznać, że oprócz tego, że jest prosta w przygotowaniu to i pyszna (najlepsza po kilku godzinach )

Składniki:

Szarlotka z połówkami jabłek

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła (200 gram )
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 serek waniliowy (200 gram )
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany lub 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z połówkami jabłek
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy, pokrojone w kostkę masło, cukier, serek waniliowy i zagniatamy ciast. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15-30 minut.

W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na pół. Cukier puder ucieramy ze śmietaną lub sokiem z cytryny na gładką, płynna biała masę. Lekko podmrożone ciasto dzielimy na 2 części.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 częśc ciasta i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na cieście układamy połówki jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy 2 rozwałkowanym ciastem.

Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach 46-60 minut. Upieczoną szarlotkę wyjmujemy z formy, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i serwujemy z ulubioną herbatą lub kawą 
Szarlotka z połówkami jabłek
Mąka krupczatka, serek waniliowy i masło czyli składniki ciasta
Szarlotka z połówkami jabłek
Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka
Szarlotka z połówkami jabłek
Rozwalkowane ciasto przykryte jabłkami posypanymi cynamonem
Szarlotka z połówkami jabłek
Ciasto gotowe do wstawienia do piekarnika
Szarlotka z połówkami jabłek
Upieczone i polukrowane ciasto z połówkami jabłek

Tagi:

szarlotka