julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka, która zawsze wychodzi. Jest mięciutka, lekko wilgotna i rozpływa się w ustach.

Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką

 

  • 900 g jabłek prażonych Chira
  • 6 jajek rozm. M
  • 250 g margaryny Promiennej 60% tłuszczu
  • 4 szklanki mąki tortowej Gracja
  • 1 szklanka cukru białego Słodka łyżeczka
  • 200 g wiórków kokosowych Atco
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia Dr.Oetker
  • bułka tarta do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką
Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem. Wsypać cukier i utrzeć (masa powinna wyjść płynna). Od margaryny odciąć kawałek (tyle ile jest na zdjęciu), odłożyć a resztę pokroić na 12 części. Do osobnej miski dodać pokrojoną na 12 części margarynę, wsypać mąkę, uklepać dołek, wsypać sól i proszek do pieczenia. Wlać płynne masę z jajek. Następnie wsypać wiórki kokosowe i wyrobić gładkie ciasto. Przekroić ciasto na pół - jedna połówka ma być mniejsza od drugiej. Mniejszą połowę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na czas, w którym będziemy wykładać ciasto i jabłka. Blachę posmarować odłożonym masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć większą połowę ciasta - obkleić również boki. Na ciasto wyłożyć jabłka prażone. Ciasto wyjąć z zamrażarki, rwać nie za grube kawałki i układać w rzędzie (jeśli pozostanie trochę ciasta rwiemy i układamy w dziury). Szarlotkę pieczemy przez ok. 45-50 minut w 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem lub podajemy samą. Smacznego :)
Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką
Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem, wsypać cukier i utrzeć
Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką
Od margaryny odciąć kawałek (tyle ile jest na zdjęciu), odłożyć a resztę pokroić na 12 części. Do osobnej miski dodać pokrojoną na 12 części margarynę, wsypać mąkę, uklepać dołek, wsypać sól i proszek do pieczenia. Wlać płynne masę z jajek
Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką
Następnie wsypać wiórki kokosowe i wyrobić gładkie ciasto. Przekroić ciasto na pół - jedna połówka ma być mniejsza od drugiej. Mniejszą połowę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki
Szarlotka z prażonymi i mega kruszonką
Blachę posmarować odłożonym masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć większą połowę ciasta - obkleić również boki. Na ciasto wyłożyć jabłka prażone. Ciasto wyjąć z zamrażarki, rwać nie za grube kawałki i układać w rzędzie