sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Szarlotka z prażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szarlotka jak za dawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem.

Szarlotka z prażonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z prażonymi jabłkami

 

  • Składniki na tortownicę 23 cm:
  • Kruche ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki krupczatki( u mnie semolina)
  • 120g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160g masła
  • Nadzienie :
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru( w zależności od kwaskowości jabłek)
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z prażonymi jabłkami
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, dusimy w garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 15 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy bez przykrycia. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 180° i pieczemy przez około 35 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z prażonymi jabłkami
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, dusimy w garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.
Szarlotka z prażonymi jabłkami
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Szarlotka z prażonymi jabłkami
Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy fasolą.
Szarlotka z prażonymi jabłkami
. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 180° i pieczemy przez około 35 minut.