malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Szarlotka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Można podawac na ciepło z lodami

Szarlotka z rodzynkami

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami

 

  • 30dag mąki pszennej
  • 20dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3żółtka
  • cukier waniliowy
  • 10dag cukru pudru
  • Nadzienie:1,5kg jabłek
  • 10dag rodzynek
  • 3białka
  • 6łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami
Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce 1godz. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścia wyłożyć dno tortownicy i podpiec 15min. w 180st C.
Pokrojone na ćwiartki jabłka usmażyć z trzema łyżkami cukru, wymieszać z rodzynkami i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostały cukier. Pianę rozłóż na jabłkach.
Na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec 40min w 180st C. Gotową posypać cukrem pudrem.