MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Szarlotka z różową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ile szarlotek - tyle smaków i kombinacji! Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy, ale tym razem zrobiłam go inaczej - dodałam kakao, kisiel i zamieniłam ciasto wałkowane na kruszonkę. Smakuje nadal doskonale!:)

Szarlotka z różową pianką

Składniki:

Szarlotka z różową pianką

 

  • Ciasto:
  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

 

  • Krem:
  • 6 białek
  • 1 kisiel truskawkowy (lub wiśniowy, malinowy)

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek

Sposób przygotowania:

Szarlotka z różową pianką
Ze składników na ciasto (oprócz kakao) szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do 2/3 ciasta dodajemy kakao, ponownie zagniatamy. Obie części owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Krótko smażymy (jeśli trzeba podlewamy odrobinę wodą). Gdy jabłka zmiękną dodajemy kisiel, energicznie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając) do dokładnego rozpuszczenia kisielu. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy gorące jabłka równo na cieście. Jasne ciasto ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie łączymy. Wykładamy na warstwę jabłek, rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni: 20 minut na opcji góra-dół, potem przełączamy na grzałkę tylko dolną.