czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Szarlotka z serkiem - bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne jesienne ciasto z jabłkami, z dodatkiem serka homogenizowanego, bez dodatku jajek!

Szarlotka z serkiem - bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z serkiem - bez jajek

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 kg jabłek,
  • 400g homogenizowanego serka waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300g masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z serkiem - bez jajek
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.

Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach.

Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Szarlotka z serkiem - bez jajek
Ciasto pieczemy około 50minut w temp. 170 st