msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Wariacja mojego przepisu na szarlotkę Tutti frutti.

Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.

Składniki:

Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.

 

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 czubata łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 2 słoiczki (po 0,33 l ) powideł jabłkowych
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1 kisiel żurawinowy z cukrem Winiary
  • 0,5 szklanki wyłuskanych orzechów pekan

Sposób przygotowania:

Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.
Zagnieść ciasto z żółtek,1/2 szklanki cukru,mąki,proszku do pieczenia i margaryny.Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Trzecią częścią wylepić wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę (nie trzeba smarować blachy ani posypywać bułką tartą-jeśli użyjemy papieru do pieczenia).Jabłka mieszamy z suszoną żurawiną i orzechami pekan i smarujemy nimi ciasto.Ścieramy na grubej tarce jedną część zamrożonego ciasta bezpośrednio na jabłka.Z białek ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy powoli cukier (1 szklankę) i na koniec wsypujemy kisiel żurawinowy (proszek).Wymieszaną pianę żurawinową nakładamy na starte ciasto i ścieramy na tarce ostatnią część mrożonego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 55 minut.

Tagi:

szarlotka