gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szarlotka ze śmietaną + porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i łatwa w przygotowaniu szarlotka z bitą śmietaną na wierzchu i porzeczkami. Polecam do kawki :)

Szarlotka ze śmietaną + porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka ze śmietaną + porzeczki

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 duży słoik jabłek prażonych lub musu jabłkowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 0,5 litra śmietanki kremówki
  • 2 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 gram porzeczek

Sposób przygotowania:

Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy dalej na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. MASA JABŁKOWA: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i odstawiamy do stężenia. Jabłka prażone lub mus przekładamy do miski, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, po czym wykładamy masę na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. MASA ŚMIETANOWA: Śmietankę kremówkę ubijamy Z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów. Następnie wykładamy na masę jabłkową , rozsmarowujemy. Na wierzchu ciasta układamy porzeczki.
Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy dalej na puszystą masę.
Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
Gotowe ciasto na biszkopt wylewamy na natłuszczoną blachę.
Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
Jabłka prażone lub mus przekładamy do miski, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, po czym wykładamy masę na zimny biszkopt.
Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
Ubitą śmietanę wykładamy na masę jabłkową, rozsmarowujemy i posypujemy porzeczkami.