iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Szarlotkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Małe kruche babeczki z jabłuszkami w środku . Odrobina cynamonu i cukier puder. Pyszne na jeden raz . Pasują na każde przyjęcie .

Szarlotkowe babeczki

Składniki:

Szarlotkowe babeczki

 

  • ciasto
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotkowe babeczki
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w kosteczkę , lekko cukrzymy i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy. Na stolnice wsypujemy mąkę , dodajemy cukier , odrobinę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy ręką . Zimne masło kroimy w kosteczkę . Do mąki dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto .Ugniatamy w kule. Rozwałkowujemy. Foremkami do babeczek wycinamy kółka i wyklejamy nim babeczki. Nakładamy po łyżce jabłek. Na wierzch nakładamy kwiatek wycięty z resztek ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Pieczemy w 170 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.