Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Szarpana wołowina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarpana wołowina to typowa meksykańska kuchnia, jest to mięso duszone w sosie własnym w niskiej temperaturze. Podane na tortilli z sosem z czerwonej fasoli rozpływa się w ustach. Polecam taką wołowinę również na kanapki i na hamburgery .

Szarpana wołowina Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarpana wołowina

Mięso

Sposób przygotowania:

Szarpana wołowina
Mięso umyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu, choć część trzeba zostawić. Ja podzieliłam na 3 części ale nie jest to konieczne.

Osuszyć i natrzeć solą. Przygotować zioła, te całe w ziarnkach zmielić w moździerzu.

Wymieszać. i natrzeć nimi mięso. Schować szczelnie przykryte do lodówki najlepiej na całą noc.

Nagrzać piekarnik do 130 °C . Mięso piec właśnie w tej temperaturze w głębokim naczyniu z przykryciem gdyż puści dosyć sporo soku w którym będzie się dusić.

Pieczemy na góra - dół, bez termoobiegu.

Teraz czekamy, można w między czasie mięso obracać. Ja piekłam około 5-6 godzin, aż zaczęło się "rwać" pod widelcem. Im mniejsza waga tym krótszy czas oczekiwania. Ale jakie smaczne!

Sos z fasoli:

Cebulę , czosnek i liść laurowy podsmaż na łyżce smalcu, dodaj pomidory razem z sosem, dosól połową łyżeczki soli, duś około 30 minut aż sos zgęstnieje,mieszaj często.Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć do pomidorów. Duś około 15 minut. Dodaj fasolę odcedzoną z wody i resztę przypraw. Duś jeszcze jakieś 20 minut, mieszaj co chwilę, dopraw do swojego smaku.

Tortille:

Mąkę i sól wymieszać z smalcem. Dolać wrzącej wody i wymieszać drewnianą łyżką lub w mikserze. Odczekać aż ostygnie chwilę i wyrobić ciasto. Musi być elastyczne i miękkie. Zostawić na 30 min pod przykryciem, najlepiej folią spożywczą.

Ciasto dzielimy na części i formujemy małe kulki po czym je rozwałkujemy na około 1 mm.

Patelnię rozgrzewamy i kładziemy na niej placki. Pieczemy dosłownie 20-30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej bez tłuszczu. Kładziemy na wilgotną ściereczkę jeden na drugim, aby się nie wysuszały i przykrywamy również lekko skropioną wodą ściereczką, albo podajemy od razu. Jeżeli nie to dodatkowo zawijamy w folię aby ciepło nie uciekało. Można podgrzać w piekarniku usuwając folię a zostawiając w ściereczce.

Na takie placki nakładamy sos i mięso i mamy wyborną tortille. Jeść należy rękoma, wtedy smakuje najlepiej.
Szarpana Wołowina
Mięso umyć i oczyścić, natrzeć porządnie solą
Szarpana Wołowina
Przygotować przyprawy i wymieszać, natrzeć mięso
Szarpana Wołowina
Natarte mięso solą i przyprawami pozostawić na noc w lodówce
Szarpana Wołowina
Piec około 5-6 godzin w 130 °C góra dółgóra-dół
Szarpana Wołowina
Sos z fasoli czerwonej z dodatkiem pomidorów i papryki
Szarpana Wołowina
Tortille z mąki pszennej, smażone na suchej patelni