Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Szarpany indyk w stylu Jakubiaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie codzienne połączenie mięsa i wanilii w przepisie na idealną przekąskę na Andrzejki pomysłu jednego z najciekawszych polskich kucharzy Tomka Jakubiaka poleca się pysznie.

Szarpany indyk w stylu Jakubiaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarpany indyk w stylu Jakubiaka

 

  • 2 udźce z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 papryczka chilli
  • 2 garście świeżej kolendry
  • Pieczywo tostowe na zakwasie
  • Ser manchego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
Indyka myjemy osuszamy. Z Mięsa usuwamy kości i kroimy je na dość duże kawałki – przekładamy do miski.

Do mięsa dodajemy wędzoną paprykę, tymianek, kolendrę, sól, pieprz, olej, ocet i wanilię wszystko starannie mieszamy i wcieramy w mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, starannie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2, 5 godziny.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika – powinno bez problemu dać się rozdzielić na włókna za pomocą 2 widelcy. Mięso szarpiemy mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodajemy natkę kolendry, posiekane chilli i mieszamy.

Na patelni lub na blaszce do pieczenia układamy pieczywo obsypane startym serem manchego i grillujemy je do momentu rozpuszczenia się sera. Na tak przygotowany chleb nakładamy mięso, posypujemy je startym serem, dekorujemy kolendra i chilli i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego.
Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
Indyka myjemy osuszamy. Z Mięsa usuwamy kości i kroimy je na dość duże kawałki – przekładamy do miski.
Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
Do mięsa dodajemy wędzoną paprykę, tymianek, kolendrę, sól, pieprz, olej, ocet i wanilię wszystko starannie mieszamy i wcieramy w mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku.
Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
czasie mięso wyjmujemy z piekarnika – powinno bez problemu dać się rozdzielić na włókna za pomocą 2 widelcy. Mięso szarpiemy mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodajemy natkę kolendry, posiekane chilli i mieszamy.
Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
Na patelni lub na blaszce do pieczenia układamy pieczywo obsypane startym serem manchego i grillujemy je do momentu rozpuszczenia się sera.