Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szaszłyk (Niemcy)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szaszłyk smakuje dobrze z białym pieczywem i czerwonym pół lub wytrawnym winem.

Szaszłyk (Niemcy)

Składniki:

Szaszłyk (Niemcy)

 

  • 700g biodrówki lub karkówki
  • średnia cebula do marynaty
  • duża cebula do szaszłyku
  • 100ml oliwy
  • zabek czosnku
  • czerwona i zielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyk (Niemcy)

Mieso na szaszłyk osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić w kostkę jak do gulaszu. Jedną cebulę pokroić w cienkie talarki. Włożyć mięso i cebulę do miski, dodać zmiażdżony czosnek, zalać oliwą i wszystko wymieszać. Przykryć i odstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Paryki przekroić, oczyścić z pestek i umyć. Dużą cebulę obrać i przekroić na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek. Mięso z marynaty pozostawić chwilę najlepiej w sitku lub durszlaku, by oliwa obciekła trochę. Oliwę zachować. Natłuścić patyczki, nabijać na nie na przemian: cebulę, mięso, papryki. Posmarować szaszłyki oliwą z marynaty i grilować ok. 15 minut smarując od czasu do czasu oliwą. Szaszłyki posolić i popieprzyć przed podaniem.Szaszłyk smakuje dobrze z białym pieczywem i czerwonym pół lub wytrawnym winem.