Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Szaszłyki drobiowe z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo atrakcyjna przystawka.

Szaszłyki drobiowe z pomidorami

Składniki:

Szaszłyki drobiowe z pomidorami

 

 

 

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe z pomidorami
Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Cebulę obrać, umyć, drobniutko posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajko i tartą bułkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Masę mięsną wymieszać i dokładnie wyrobić. Uformować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Szczypior opłukać, sparzyć we wrzątku, przelać zimną wodą i osuszyć. Kulki mięsne obwiązać szczypiorem. Pomidorki umyć, osuszyć. Na długie patyki lub szpadki nadziać na przemian pomidorki i kulki mięsa. Szaszłyki ułożyć na blasze do pieczenia. Posmarować oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stop- ni przez 20-30 minut, często obracając i smarując oliwą.