nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można podać je na obiad lub ciepłą przekąskę.

Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika

 

  • Na 8 szt.
  • 1 duża pierś z kurczaka (+ przyprawa kebab gyros)
  • 1 mała czerwona i zielona papryka
  • 4 małe cebule
  • 2 kiełbasy śląskie (200g)

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika
1. Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy przyprawą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). 2. Papryki myjemy, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. 3. Cebule obieramy i razem z kiełbasą kroimy w plasterki. 4. Przygotowujemy 8 szt. długich wykałaczek i nabijamy na nie na przemian wszystkie składniki naszych szaszłyków. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szaszłyki układamy na kratce, a na dole piekarnika wkładamy blachę z wyposażenia kuchenki (będą na nią skapywać tłuszcz i soki). Szaszłyki pieczemy ok. 15-20 minut. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Podajemy od razu.
Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika
Przygotowujemy składniki: cebulę, kiełbasę, papryki i mięso z kurczaka
Szaszłyki drobiowo-warzywne z piekarnika
Składniki na przemian nabijamy na patyki do szaszłyków.