szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Szaszłyki francuskie z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przekąski na patyczkach które ciekawie wyglądają na stole.

Szaszłyki francuskie z oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki francuskie z oliwkami

 

  • 1/4 opakowania ciasta francuskiego
  • zielone oliwki (ok 150 g)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Szaszłyki francuskie z oliwkami
Żółtko jaja mieszamy z łyżką mleka. Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 17 minut, do zrumienienia ciasta.
Szaszłyki francuskie z oliwkami
Do wykonannia przepisu potrzebujemy gotowe ciasto francuskie i oliwki
Szaszłyki francuskie z oliwkami
Ciasto smarujemy żółtkiem z mlekiem i tniemy na paski
Szaszłyki francuskie z oliwkami
Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim i nabijamy na patyczek
Szaszłyki francuskie z oliwkami
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Tagi:

ciasto