Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Szaszłyki jagnięce z sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki jagnięce z sosem koniakowo-ziołowym

Szaszłyki jagnięce z sosem

Składniki:

Szaszłyki jagnięce z sosem

 

  • Na szaszłyki jagnięce:
  • 2 strąki zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 700 g udźca jagnięcego bez kości
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

  • Na sos koniakowo-ziołowy:
  • 120 ml oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki koniaku
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka świeżych, posiekanych listków tymianku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • olej do smarowania

 

  • Dodatkowo
  • 8 szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki jagnięce z sosem

Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura


Grill węglowy metoda bezpośrednia


Czas przyrządzania 25 minut + 1 godzina moczenia


plus czas grillowania 7-17 minut


na 4 porcje













Drewniane szpadki moczyć godzinę w zimnej wodzie. Strąki papryki pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2,5 cm, cebulę przekroić na 8 cząstek. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej pokrojoną paprykę. Szybko zagotować, natychmiast odlać i zahartować zimną wodą. Osączyć i odłożyć na papierowym ręczniku.



Z jagnięciny usunąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w kostkę wielkości mniej więcej 2,5 cm. Nadziać na 8 szpadek do szaszłyków na przemian kostki mięsa, kawałki papryki i cząstki cebuli, oprószyć szaszłyki solą i pieprzem.



Zmiksować oliwę z cebulą, sokiem cytryny, koniakiem, czosnkiem, musztardą, oregano, tymiankiem i pieprzem kajeńskim tak, aby sos miał jednolitą konsystencję.



Szaszłyki lekko posmarować olejem i grillować w średniej temperaturze, aż uzyskają oczekiwany stopień wypieczenia: krwiste 7-9 minut, średnio wypieczone 10-13 minut, dobrze wypieczone 14-17 minut. W tym czasie raz je odwrócić. Podczas pieczenia dwu- lub trzykrotnie posmarować szaszłyki sporą ilością sosu.