pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

szaszłyki z dziczyzną i warzywami

Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną

 

  • mięso z dzika 40 dag
  • boczek wieprzowy 40 dag
  • pieczarki 6
  • cebula 2
  • papryka czerwona 1
  • olej do marynaty
  • przyprawa do steku 2 łyżki
  • papryka pepperoni mielona do smaku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną
Paprykę obieramy i kroimy w kawałki. Pieczarkom ewentualnie ucinamy nóżki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Dziczyznę oraz boczek wieprzowym kroimy w kostkę. Polewamy odrobiną oleju i wsypujemy przyprawę do steku. Dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Następnie na kijki od szaszłyków nadziewamy na przemian mięso oraz warzywa. Układamy na blaszce wyścielonej papierem pieczeniowym. Posypujemy z wierzchu mieloną papryką pepperoni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 160°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego.
Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną
Składniki warzywne kroimy w odpowiednie wielkości kawałki
Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną
Mięso kroimy również na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki
Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną
Składniki nadziewamy na kijki do szaszłyków
Szaszłyki pieczarkowo-paprykowe z dziczyzną
Posypujemy jeszcze papapryką mieloną ostrą i pieczemy