LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Szaszłyki sate

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiące, delikatne, fantastyczne.

Szaszłyki sate Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki sate

 

  • pierś kurczaka 0,4 kg
  • szalotki 4
  • czosnek 2 ząbki
  • kawałek świeżego imbiru (lub mielony)
  • nasiona kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżka
  • mielony kmin rzymski ½ łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • olej 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki sate
Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o wymiarach ok. 10x3 cm. Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do cebulki. Obrany i starty (na tarce o małych oczkach) imbir (można zastąpić mielonym), kminek, sól, cukier, olej połączyć z szalotkami i czosnkiem, utrzeć na gładką masę. Mięso wymieszać z pastą i marynować 1 godzinę. Marynowane paski mięsa zrolować i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym, tzatziki).
Szaszłyki sate
Poszatkowana cebulka i prasowany czosnek na marynatę.
Szaszłyki sate
Gotowa marynata do mięsa na szaszłyki sate.
Szaszłyki sate
Marynowanie pasków mięsa w przygotowanej paście.