BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szaszłyki zrobiłam jak przyjechały wnuki, szaszłyki bardzo smaczne, połączenie warzyw i mięsa bardzo smakowały wnukom.

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Składniki:

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

 

  • filet z kurczaka podwójny,
  • oliwa 3 łyżki,
  • papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • czosnek 3 ząbki,
  • przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki,
  • papryka żółta 1 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • cebula 3 szt,
  • pieczarki 4 -5 szt większe,
  • patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne z kurczakiem
Warzywa pokroić na kawałki.

Filet z kurczaka pokroić w większą kostkę,  wymieszać z przyprawami,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą, odstaw na kilka minut.

Na drewniane patyki nabijać na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 30 minut.

Szaszłyki podawać na ciepło.