mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szaszłyki wegetariańskie z salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szaszłyki z pysznym sosem i dipem

Szaszłyki wegetariańskie z salsą

Składniki:

Szaszłyki wegetariańskie z salsą

 

  • 2cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 8pomidorków koktajlowych
  • 8pieczarek
  • 6łyżek oliwy
  • 1papryczka chilli
  • 2łyżki octu
  • 500g pomidorów z puszki
  • 1łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1łyżeczka chilli
  • 1ząbek czosnku
  • 1/2szkl gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wegetariańskie z salsą
Cukinie i papryki oczyścić, umyć, osuszyć. Cukinie pokroić w dość grube plastry, paprykę na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, opłukać, podzielić na cżąstki. Pomidory umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, opłukać. Przygotowane składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków. Skropić 3-4 łyżkami oliwy. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Szaszłyki ułożyć na patelni grillowej i smażyć około 12minut często obracając. Papryczkę chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, strąk drobno posiekać. Ocet wymieszać z resztą oliwy i chilli. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do octu. Zmiksować blenderem. Przyprawić na ostro solą, pieprzem cayenne i chilli w proszku. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szaszłyki ułożyć na półmisku. Obok podać salsę i dip czosnkowy.