mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sycące, pyszne mielone mięso z owocową nutą:)

Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem

 

  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • kawałek świeżego imbiru o dł. 5 cm starty
  • 10 suszonych moreli drobno pokrojonych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 300 g ryżu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 140 ml jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem
Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Ostudzoną cebulę z czosnkiem przekładam do miski z mięsem, imbirem, morelami i połową pietruszki, doprawiam. Mięso dzielę na cztery części, oblepiam wokół drewnianych szpadek. Piekę na rozgrzanej patelni od czasu do czasu obracając, aż równomiernie zbrązowieje. Ryż gotuję przez 12-15 minut w osolonej wodzie aż zmięknie. Do jogurtu dodaję resztę natki, sok z cytryny i polewam sosem mięso ułożone na ugotowanym ryżu.
Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem
Suszone morele kroję na desce w małą kostkę
Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem
Do mięsa mielonego dodaję pokrojone morele i przyprawy
Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem
Mięsną masą oblepiam wokół drewniane szpadki
Szaszłyki wieprzowe z morelami i imbirem
Mięso smażę na grillowej patelni na brązowy kolor

Tagi:

ryż