dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Szaszłyki z bakłażana z mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowane bakłażany są nie tylko pyszne, ale również zdrowe.

Szaszłyki z bakłażana z mozarellą

Składniki:

Szaszłyki z bakłażana z mozarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z bakłażana z mozarellą
Bakłażana przekroić wzdłuż na osiem plastrów o grubości około 5 milimetrów. Ułożyć na tacy i oprószyć solą. Zostawić na 30 minut, żeby zmiękł i puścił sok (inaczej będzie gorzki). Następnie plastry opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować z obu stron oliwą, piec 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Mozzarellę pokroić w plastry o grubości około 3 milimetry. Ułożyć krążki sera na każdym plastrze bakłażana, zrolować i spiąć wykałaczką (uprzednio namoczoną). Gotowe roladki posmarować oliwą i grillować 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem oprószyć pieprzem.