madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na szaszłyki przygotowywane w piekarniku z funkcją grilla, ale sprawdzą się także na zwykłym grillu.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

Składniki:

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

 

  • 80 dag. kiełbasy zwyczajnej
  • 60 dag. boczku surowego wędzonego
  • przyprawa do grilla
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 cebule
  • 15 szt małych pieczarek

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

ETAP 1:

Szaszłyki z kiełbasy i boczku
Boczek i kiełbasę kroimy na kawałki i przyprawiamy

Kiełbasę kroimy w krążki, a boczek w średniej wielkości kostkę i przyprawiamy przyprawą do grilla.

ETAP 2:

Szaszłyki z kiełbasy i boczku
Warzywa oczyszczamy i kroimy na kawałki.

Cebulę obieramy z łupin i kroimy na pół, a każdą połówkę na ćwiartki, natomiast z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Pieczarki oczyszczamy.

ETAP 3:

Szaszłyki z kiełbasy i boczku
Nakłuwamy na patyczki i wkładamy do piekarnika

Na patyczki na przemian nakłuwamy boczek z warzywami i kiełbasą.

Układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika z funkcją grillowania na około pól godziny.