sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso mielone - niby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie. Zapraszam prawie wiosenne klopsiko-szaszłyki.

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym

 

  • Skałdniki na 4 porcje szaszłyków:
  • 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1/3 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • skórkę z ½ cytryny bio
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn, szalwia i mała cebulka
  • pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków)
  • sos jogurtowy
  • 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki)
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty
  • sól/pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 35/40 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem.
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Cebulę, miętę i bazylię drobno siekamy.
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką.