LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cudowne, soczyste szaszłyki o włoskim aromacie.

Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI

 

  • filety z kurczaka 4
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki (można dodac łyżeczkę pesto rosso)
  • wędzony boczek 4 plastry
  • świeże liście bazyli (lub suszonej + natka pietruszki) 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI
Rozgnieciony czosnek wymieszac z koncentratem (i pesto). Piersi kurczaka umieścic między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozpłaszczyc za pomocą wałka. Na filety wyłożyc koncentrat pomidorowy. Przykryc plastrem boczku, posypac bazylią lub pietruszką, oprószyc solą i pieprzem. Zwinąc i pokroic w grube plastry. Nadziac na patyczki. Posmarowac olejem i włożyc do gorącego grilla na 10-15 minu, w tym czasie raz odwrócic. Podawac z tostami i ulubioną surówką (najlepiej z zieloną sałatą).
Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI
Rozwałkowywanie filetów z piersi kurczaka.
Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI
Posmarowane filety przyprawionym koncentratem.
Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI
Fiilety przykryte boczkiem, posypane bazylią i natką.
Szaszłyki z kurczaka wg LIDZI
Szaszłyki z kurczaka przygotowane do pieczenia.