Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szaszłyki zawsze są smaczne, a najbardziej jak są kolorowe.

Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą

 

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • pół cukinii
  • czerwona i żółta papryka
  • marynata: 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soki z cytryny
  • łyżka keczupu
  • łyżka delikatu czerwonego
  • patyczki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą
Pierś tniemy w kostkę 3 na 3 cm. W naczyniu rozrabiamy składniki na marynatę. Wkładamy pierś i marynujemy około godziny. Patyczki też zalewamy wodą i moczymy co najmniej 30 minut. Paprykę, cukinię kroimy w kostkę zbliżoną do wielkości piersi. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Wyciągamy kurczaka z marynaty i nadziewamy na zmianę z warzywami na patyczki. Do reszty marynaty dodajemy dwie łyżki wody i za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki podczas grillowania.
Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą
Kurczaka wkładamy do marynaty co najmniej na godzinę.
Szaszłyki z kurczakiem i czerwoną cebulą
Na patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.