Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

  • 2
  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Pyszne połączenie, idealne na letnie spotkanie ze znajomymi przy grillu. Słodycz śliwek w połączeniu z delikatnym mięsem łososia smakuje wyjątkowo!

Składniki:

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

 

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki płatków chilli
  • 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
  • 20 śliwek kalifornijskich
  • 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos

  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 szklaki wody
  • 1 łyżka płatków chili

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Sos

Zblenduj wszystkie składniki sosu.

Marynata

Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszaj w misce do momentu, aż miód się rozpuści. Umieść łososia w marynacie i schładzaj przez minimum godzinę.

Szaszłyki

Łososia i śliwki ponadziewaj na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładź na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smaż przez 4 min po każdej ze stron, smarując pozostałą marynatą. Serwuj natychmiast po przygotowaniu.