mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szaszłyki z mielonego z sosem pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne inne szaszłyki w pysznym sosie

Szaszłyki z mielonego z sosem pomidorowy

Składniki:

Szaszłyki z mielonego z sosem pomidorowy

 

  • 60dag mielonej wołowiny
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 20dag faszerowanych pastą paprykową
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50dag krojonych pomidorów z puszki
  • 100ml rosołu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z mielonego z sosem pomidorowy
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Połowę oliwek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę. Cytrynę umyć, sprzarzyć i zetrzeć skórkę. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem, posiekanymi oliwkami, połową cebuli i skórką z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 24 małe klopsiki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć klopsiki i smażyć je 8minut obracając. Po zdjęciu ułożyć w ciepłym miejscu. Na oliwie zeszklić resztę cebuli, czosnek i oregano. Dodać koncentrat pomidorowy, rosół i pomidory z puszki, resztę oliwek i keczup. Dokładnie wymieszać. Gotować 4minuty. Przpyrawić solą, pieprzem i cukrem. Na patyki do szaszłyków nadziewać po 3 klopsiki. Na półmisku wyłożyć gorący sos, a na nim ułożyć szaszłyki.