msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szaszłyki z piersi kurczaka na grila

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo delikatne w smaku i niezbyt kaloryczne.Ilość na ok.8-10 sztuk.

Szaszłyki  z piersi kurczaka na grila

Składniki:

Szaszłyki z piersi kurczaka na grila

 

  • 2 podwóne filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 6-8 dużych pieczarek
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 kostka rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piersi kurczaka na grila
Pierś z kurczaka opłukać,osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku.Wlać do tego jogurt naturalny,wsypać obie papryki w proszku i dobrze wymieszać.Włożyć kostki mięsa i zostawić na ok.2-3 godziny w lodówce.Pieczarki i paprykę umyć.Paprykę pokroić w kwadraty wielkości kostek mięsa.Pieczarki (duże) pokroić na cwiartki. Wyjąć mięso z marynaty i nadziewać na przemian mięso,paprykę,mięso,pieczarkę i tak na przemian.Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu,na koniec folię odwinąć i dopiec. Smakują bez dodatków,ale można dodać też sos czosnkowy.