Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 209]

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyk z polędwicy jest doskonałą propozycją na grilla, bo polędwica jest bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiego pieczenia.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill

 

  • 1 kg. polędwicy wieprzowej (2 sztuki)
  • 2 łyżki oleju (do wmasowania w mięso)
  • 3 średnie cebule (pokroić w krążki)
  • przyprawa do grilla
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill
► Polędwiczki wieprzowe umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć błony. Mięso pokroić w grube plastry i każdy plaster delikatnie rozgnieć ręką.

► Do miseczki wlać olej, dodać przyprawę do grilla, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać. Następnie mięso wymasować z przygotowanym olejem z przyprawami i odstawić na 120 minut, nie do lodówki.

► Na metalowe szabelki do szaszłyków nadziać na przemian mięso i cebulę. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15-25 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły i równomiernie dopiekły z każdej strony.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill
Szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15-25 minut - obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły i równomiernie dopiekły z każdej strony.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grill
Polędwiczki umyć - wyciąć błony - pokroić w grube plastry - nadziać na przemian mięso i cebulę na metalowe szabelki.