Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szaszłyki z polędwiczki w mięcie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Połączenie delikatnego mięsa ze świeżą miętą i odrobiną migdału będzie nie lada zaskoczeniem dla fanów letniego grillowania.

Szaszłyki z polędwiczki w mięcie

Składniki:

Szaszłyki z polędwiczki w mięcie

 

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 mała cebula, posiekana w kostkę
  • 2 garści listków mięty
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek extra vergine
  • 8 – 10 Patyczków do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z polędwiczki w mięcie
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie minimum 30 minut. Polędwiczkę kroimy w plasterki. Przygotowujemy marynatę. Do blendera wkładamy cebulę, listki mięty, czosnek, wsypujemy migdały. Wlewamy sok z cytryny i ¼ szklanki oliwy, miksujemy, tak aby powstała gruboziarnista pasta. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej oliwy. Pastę solimy i pieprzymy. Mięso obtaczamy w marynacie i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Polędwiczkę nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy około 4-7 minut z każdej strony, podajemy od razu.

Tagi:

szaszłyki