Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szaszłyki z ryby i krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Orzeszki, czosnek, cebulę obrać i posiekać. Papryczki chili namoczyć na 5 minut w

Szaszłyki z ryby i krewetek

Składniki:

Szaszłyki z ryby i krewetek

 

  • (5 porcji):

 

  • 300 g krewetek

 

  • 300 g filetów rybnych

 

  • 50 g orzeszków ziemnych

 

 

  • 2 suszone papryczki chili

 

 

  • 3 łyżki sosu sojowego

 

  • łyżka cukru, 3 łyżki soku z cytryny

 

  • łyżeczka utartej skórki cytrynowej

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • listki kolendry lub pietruszki do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z ryby i krewetek
Orzeszki, czosnek, cebulę obrać i posiekać. Papryczki chili namoczyć na 5 minut w ciepłej wodzie, usunąć nasionka i pokroić na matę kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić orzeszki, czosnek, cebulę i chili. Smażyć przez 2 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę cytrynową, zagotować, dodać masło orzechowe, wymieszać i ostudzić. Krewetki obrać ze skorupek i opłukać, filety rybne opłukać i pokroić na sześciany o boku 2 cm, krewetki i rybę włożyć na 1 godzinę do masy orzechowej. Na patyczki do szaszłyków nadziewać osobno krewetki, osobno rybę, ułożyć na grillu i piec, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać listkami kolendry. Podawać z ryżem i cząstkami limonek.