ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spróbujcie są smaczne niż od mięsa.

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

Składniki:

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

 

  • 50 dag wątróbek drobiowych,
  • 30 dag wędzonego boczku,
  • 50 dag małych pieczarek o zamkniętych kapeluszach,
  • sól,pieprz,
  • przyprawy prowansalskie,
  • olej,
  • liście sałaty i krążek ananasa do dekoracji.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wątróbek drobiowych
Pieczarki oczyścić miękką szczoteczką. Z wątróbek usunąć żyłki i błonki, a miąższ pokroić na jednakowe wielkości kawałki. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Kawałki wątróbki
owinąć w plasterki boczku, nadziewać na szpadki na przemian z pieczarkami, tak by na obu końcach szpadek była pieczarka. Przygotowane szaszłyki posypać przyprawami, ułożyć na wysmarowanym olejem blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Opiekać 20 minut, co jakiś czas je obracać. Upieczone , lekko rumiane szaszłyki wyjąć z piekarnika i od razu podawać - z pieczywem i korniszonami.