Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Szaszłyki z wątróbką drobiową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wątróbka bardzo dobrze smakuje z jabłkiem i majerankiem. Dlaczego więc nie zrobić tego na patyku i z małą ilością tłuszczu.

Szaszłyki z wątróbką drobiową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z wątróbką drobiową

 

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 twarde jabłka
  • 2 cebule
  • marynata: 2 łyżki majeranku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 słodkiej papryki
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wątróbką drobiową
Czyste wątróbki pozbawiamy błon i tniemy na kawałki, tak z jednej wątróbki trzy kawałki powinny powstać. Jabłka kroimy na ósemki i pozbawiamy gniazd. Każdą cząstkę kroimy jeszcze na trzy razy. Obraną cebulę kroimy w plastry. Nadziewamy na mokre patyczki zaczynając i kończąc na jabłkach, one są twarde i będą trzymać całość. Układamy na grillu, po 3 minutach obracamy i dopiero teraz lekko smarujemy marynatą już lekko ściętą stronę wątróbek oraz cały szaszłyk. Grillujemy aż wątróbka będzie ścięta w środku a jabłko i cebulka miękkie.
Szaszłyki z wątróbką drobiową
Wątróbkę obieramy z błon,a następnie kroimy na cząstki.
Szaszłyki z wątróbką drobiową
Jabłka kroimy w grubszą kostkę, a cebulę w plastry.
Szaszłyki z wątróbką drobiową
Składniki na marynatę mieszamy razem, smarujemy nią ciepłe szaszłyki.
Szaszłyki z wątróbką drobiową
Nadziewamy jabłko, wątróbka, cebula, wątróbka, jabłko itd..