kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

szaszłyki z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

podroby ciut inaczej- aromatycznie

szaszłyki z wątróbki

Składniki:

szaszłyki z wątróbki

 

  • 60 dkg drobiowych wątróbek
  • 15 plasterków boczku- pancetta
  • 2 małe cebule- najlepiej szalotki
  • 1 papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • pół szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

szaszłyki z wątróbki
Wątróbki oczyszczamy z błon i tłuszczu, skrapiamy sokiem z limonki, solimy i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paprykę, pieczemy do zrumienienia skórki, aż pokażą się bąble, wyciągamy, obieramy skórkę, kroimy na kawałki. W rondlu zagrzewamy oliwę, wrzucamy obrane cebule, smażymy 5 min, wyrzucamy na papierowy ręczni, osuszamy.
Kroimy w kawałki szaszłykowe wątróbkę, paprykę, cebulę, przekładamy na zmianę na patyczku-papryka, cebula, wątróbka, boczek, posypujemy tymiankiem i grillujemy albo smażymy kilka minut.