marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Szaszłyki z żółtego sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szaszłyczki super i na grilla w letni wieczór.

Szaszłyki z żółtego sera

Składniki:

Szaszłyki z żółtego sera

 

  • 15 dag ementalera lub innego twardego sera
  • 25 dag grubej wędzonej słoniny
  • 12-16 kostek bułki
  • kilka marynowanych cebulek
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • 4 nieduże ziemniaki (lub 2 duże)
  • 4 metalowe patyczki do szaszłyków (długości ok. 25 cm, które zmieszczą się pionowo w naszym piekarniku)

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z żółtego sera
Ser pokroić w kostkę, słoninę w bardzo cienkie plasterki, ogórki w plasterki grubości palca. Każdą kostkę sera zawinąć w plasterek słoniny, po czym nabijać na patyczki na przemian z kostkami bułki, cebulkami, plasterkami ogórka. Tak przygotowane szaszłyki otoczyć w rozbeltanych na talerzu jajkach i każdy z nich wbić pionowo w połówkę ziemniaka zapakowaną w folię aluminiową (ziemniaki potrzebne są jedynie po to, by szaszłyki można było pionowo ustawić w piekarniku).Następnie ustawić na naczyniu żaroodpornym i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. W tym czasie ser zawinięty w plasterki słoniny zdąży się lekko roztopić, jednak nie wypłynie, a jajko przypiecze się na złoty kolor. Gotowe szaszłyki podawać (razem z ziemniakami w folii) z dodatkiem sezonowych sałatek. Smacznego ; )