jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szaworma w bułce wieloziarnistej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szaworma to smaczne danie arabskie z kurczaka lub jagnięciny.

Szaworma w bułce wieloziarnistej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaworma w bułce wieloziarnistej

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta imbiru, oregano, kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki za`atar (tymianek, sumak,sezam i sól)
  • dodatkowo: 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 bułki wieloziarniste

 

 

Sposób przygotowania:

Szaworma w bułce wieloziarnistej
Mięso czyścimy z błon i kroimy na ok 2cm kawałki. Posypujemy drobno posiekaną cebulą. Do octu dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i polewamy marynatą mięso. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Wykładamy mięso na patelnie i dusimy je pod przykryciem, pod koniec odkrywamy pokrywę i dusimy dalej do odparowania sosu. Nacinamy bułki tak, by powstały kieszonki, napełniamy je mięsem, pokrojonymi pomidorami z czerwoną cebulą posiekaną w piórka oraz natką pietruszki.Jeśli lubisz możesz dodać ketchup lub majonez.Szawormę możesz też włożyć w rozcięty chlebek pita, jednak ja wolę bułeczki wieloziarniste.
Szaworma w bułce wieloziarnistej
Pokrojone mięso zamarynowane w przyprawach dusimy na patelni.