przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Szczaw na zimę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty sposób na szczaw do zupy na zimę-bez pasteryzowania.

Szczaw na zimę. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczaw na zimę.

 

  • dowolna ilość szczawiu
  • sól ( musi ona stanowić około 20 % wagi szczawiu)
  • olej
  • słoiczki (najlepiej małe, takie jak po koncentracie pomidorowym)

Sposób przygotowania:

Szczaw na zimę.
Szczaw przebieramy,odrzucając zbędne "trawki", które zawsze się schwycą niechcący przy zbieraniu szczawiu, a także robaczywe listki. Obrywamy co większe ogonki (choć niektórzy je zostawiają), następnie myjemy. Kroimy go dość drobno. Zasypujemy solą. Odstawiamy na bok, aby puścił sok, lub (co ja robię) mieszamy ręka listki szczawiu razem z solą, wcierając sól w listki.Powstałą papkę przekładamy do czystych słoiczków. Na jej wierzch wlewamy olej - niedużo-tylko tyle by przykrył szczaw cieniuteńką warstewką. Dzięki temu powietrze nie będzie przedostawało się do środka i szczaw lepiej przetrzyma przechowywanie. Słoików nie trzeba pasteryzować. W ciemnym i w miarę chłodnym miejscu spokojnie powinny przetrwać , do czasu kiedy zechcecie szczaw spozyć.
Szczaw na zimę.
Listki szczawiu przebieramy i myjemy starannie
Szczaw na zimę.
Do drobno pokrojonego szczawiu dodajemy sól.
Szczaw na zimę.
Tak przygotowana papka jest gotowa do włożenia do słoiczków.

Tagi:

szczaw