Strona główna Szczaw siekany w słoikach

Szczaw siekany w słoikach

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Szczaw siekany w słoikach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Nie mam szczęścia do tzw. kupnego szczawiu. Zawsze trafiałam na jakąś breję z piaskiem i łykowatymi łodyżkami. Więc postanowiłam...


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Szczaw siekany w słoikach - SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg szczawiu
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek wody

Szczaw siekany w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

sama zamknąć w słoiczkach trochę wiosny albo lata. Szczaw zbieramy w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące z dala od szos i zakładów przemysłowych. Zrywamy same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami. W domu dokładnie przebieramy usuwając liście nadpsute, resztki trawy i innych roślin. Dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, najlepiej kilkakrotnie ją zmieniając aby pozbyć się ew. drobinek piasku i owadów. Zostawiamy na sicie aby obciekł a potem kroimy nożem w paseczki. Można zemleć w maszynce do mięsa, ale ja lubię kawałeczki listków w zupie. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temepratury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Do rondla wlewamy kilka łyżek wody i partiami dorzucamy szczaw mieszając. Kiedy już całość się zagotuje, dodajemy sól i jeszcze gotujemy chwilę, dosłownie minutę. Wrzący nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Tak przygotowany szczaw wystarczy zimą dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa. Ja używam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym, takich poj.150-200 ml. To wygodna ilość na 4 porcje zupy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szczaw siekany w słoikach (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2009-06-28 22:52
Dzieki Pyzo za bardzo dokladny przepis. Moja mama robi szczaw w dokladnie ten sam sposob.
Skomentuj
Oceń:
0
zibi_scj55

zibi_scj55

2009-09-09 20:22
Tak!!! To jest TO !!! Kłaniam się w pas!!!
Skomentuj
Oceń:
0
dynia33c

dynia33c

2013-05-15 07:49
właśnie idę zbierać szczaw,dobrze że tu zaglądnęłam bo ten szczaw który ja robiłam był do kitu,nie wiedziałam że gotuje sie go w odrobinie wody ja nalewałam jej pół gara.Czyli że sam pyszny kwas wylewałam potem do zlewu...i zawsze zastanawiałam sie DLACZEGO TEN MÓJ SZCZAW JEST TAK MAŁO KWAŚNY?
Wielkie dzięki za przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2013-05-22 09:53
bardzo proszę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Zakwas na żur na mące razowej pszennej Domowy dżem z brzoskwiń najlepszy Owsiany zakwas na żurek
Kompot cynamonowo- jabłkowy Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory Sałatka z buraczków
Domowa ziołowa sól Kandyzowana skórka z Pomelo Skórka kandyzowana z mandarynek
Przecier pomidorowy Papryka konserwowa Kiełbasa wieprzowa ze słoika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane