Strona główna Szczaw siekany w słoikach

Szczaw siekany w słoikach

Pyza - autor przepisu Szczaw siekany w słoikach offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szczaw siekany w słoikach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Nie mam szczęścia do tzw. kupnego szczawiu. Zawsze trafiałam na jakąś breję z piaskiem i łykowatymi łodyżkami. Więc postanowiłam...


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Szczaw siekany w słoikach - SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg szczawiu
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek wody

Szczaw siekany w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

sama zamknąć w słoiczkach trochę wiosny albo lata. Szczaw zbieramy w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące z dala od szos i zakładów przemysłowych. Zrywamy same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami. W domu dokładnie przebieramy usuwając liście nadpsute, resztki trawy i innych roślin. Dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, najlepiej kilkakrotnie ją zmieniając aby pozbyć się ew. drobinek piasku i owadów. Zostawiamy na sicie aby obciekł a potem kroimy nożem w paseczki. Można zemleć w maszynce do mięsa, ale ja lubię kawałeczki listków w zupie. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temepratury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Do rondla wlewamy kilka łyżek wody i partiami dorzucamy szczaw mieszając. Kiedy już całość się zagotuje, dodajemy sól i jeszcze gotujemy chwilę, dosłownie minutę. Wrzący nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Tak przygotowany szczaw wystarczy zimą dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa. Ja używam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym, takich poj.150-200 ml. To wygodna ilość na 4 porcje zupy.



Komentarze do Szczaw siekany w słoikach (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-06-28 22:52
Dzieki Pyzo za bardzo dokladny przepis. Moja mama robi szczaw w dokladnie ten sam sposob.
Skomentuj
Oceń:
0
zibi_scj55

zibi_scj55
offline

2009-09-09 20:22
Tak!!! To jest TO !!! Kłaniam się w pas!!!
Skomentuj
Oceń:
0
dynia33c

dynia33c
offline

2013-05-15 07:49
właśnie idę zbierać szczaw,dobrze że tu zaglądnęłam bo ten szczaw który ja robiłam był do kitu,nie wiedziałam że gotuje sie go w odrobinie wody ja nalewałam jej pół gara.Czyli że sam pyszny kwas wylewałam potem do zlewu...i zawsze zastanawiałam sie DLACZEGO TEN MÓJ SZCZAW JEST TAK MAŁO KWAŚNY?
Wielkie dzięki za przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2013-05-22 09:53
bardzo proszę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Kruchy placek gryczany Domowa konfitura z kiwi Mus jabłkowy wg FemmeFatale
Powidełka śliwkowe Domowa konserwa (mielonka) Marynowane pieczarki
Suszone pomidory w oliwie Sos boloński - do słoików Sałatka z cukinii
Diabelskie ogórki Ketchup z cukinii Ogórki kwaszone wg Krystyny
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane