Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Szczupak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kolejne danie znane na mazurach i nie tylko

Szczupak faszerowany

Składniki:

Szczupak faszerowany

 

  • 2 szczupaki po 11/2 kg i 1/2 kg
  • cytryna
  • sól
  • 120g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 1 garść jazgarzy
  • korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:

Szczupak faszerowany
Obie ryby sprawić(zachowujemy wątróbki)skropić sokiem z cytryny i posolić. Mniejszą rybę oskórować, usunąć ości, i mięso zmielić. Wraz z zamoczoną bułką tartą drobną posiekaną wątróbką, wołowiną, jednym jajkiem, pieprzem i solą oraz posiekaną natką pietruszki wyrobić na jednolitą masę. Z większej ryby wyjąć kręgosłup i ości wypełnić ją farszem. Owinąć nitką rybę by farsz nie wypadał następnie wraz z garścią jazgarzy włożyć do podłużnego naczynia i zalać woda by pokrywała rybę. Dodać warzywa ziele angielskie i sól. Gdy się zagotuje pozostawić na małym ogniu 30 minut, potem wyjąć i położyć na talerzu udekorować.