Strona główna Szczupak faszerowany - w folii

Szczupak faszerowany - w folii

Grzyby, Szczupak « poprzedni | następny »
Termar - Przepis na: Szczupak faszerowany - w folii offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
Szczupak faszerowany - w folii
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Rybę układamy i zawijamy na błyszczącej stronie folii, dzięki czemu nie przywiera do arkusza i szybciej się nam upiecze.


trudność: średne
czas:

Szczupak faszerowany - w folii - SKŁADNIKI:

  • pieczarki - 20-25 dag
  • szczupak - ok 1,2-1,5 kg
  • cebula - 1 mała szt
  • masło - 1-1,5 łyżki
  • jaja - 1 szt- bułka tarta - 1-1,5 łyżki
  • olej - 1 duża łyżka
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • tymianek - 1/4 łyżeczki
  • koperek zielony
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • folia aluminiowa

Szczupak faszerowany - w folii - PRZYGOTOWANIE:

Rybę sprawiamy, oskrobujemy, pozbawiamy oczu, skrzeli i płetw. Solimy. Pieczarki płuczemy, drobno kroimy, wkładamy na rozgrzaną patelnię i odparowujemy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy odparowane pieczarki i razem smażymy na małym ogniu, pod przykryciem - chwilę, zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 ilości masła. Gdy grzyby - pieczarki trochę przestygną łączymy je z żółtkiem jaja, tymiankiem i tartą bułką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z farszem pieczarkowym. Sprawionego szczupaka nadziewamy farszem. Przycięty kawałek folii aluminiowej smarujemy pozostałym masłem, kładziemy na nim gałązki pietruszki, układamy szczupaka. Szczelnie owijamy go folią, układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Szczupaka pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni c. Upieczonego wyjmujemy z folii, układamy na półmisku wcześniej ogrzanym, obkładamy kulkami z ugotowanych ziemniaków i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z sosem żółtkowo-pomidorowym, chrzanowym, śmietanowym, prowansalskim lub gribiche


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szczupak faszerowany - w folii  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi Jesienna zapiekanka makaronowa Zapiekana kasza gryczana
Szybki omlet z kurkami Krem z kurek z grzankami Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą
Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką Kotleciki jaglane z pieczarkami Marynowane grzybki
Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką Zupa krem z pieczarek Risotto z paluszkami surimi

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane