Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szczupak faszerowany - w folii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę układamy i zawijamy na błyszczącej stronie folii, dzięki czemu nie przywiera do arkusza i szybciej się nam upiecze.

Szczupak faszerowany - w folii

Składniki:

Szczupak faszerowany - w folii

  • pieczarki - 20-25 dag
  • szczupak - ok 1,2-1,5 kg
  • cebula - 1 mała szt
  • masło - 1-1,5 łyżki
  • jaja - 1 szt- bułka tarta - 1-1,5 łyżki
  • olej - 1 duża łyżka
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • tymianek - 1/4 łyżeczki
  • koperek zielony
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Szczupak faszerowany - w folii

Rybę sprawiamy, oskrobujemy, pozbawiamy oczu, skrzeli i płetw. Solimy. Pieczarki płuczemy, drobno kroimy, wkładamy na rozgrzaną patelnię i odparowujemy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy odparowane pieczarki i razem smażymy na małym ogniu, pod przykryciem - chwilę, zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 ilości masła. Gdy grzyby - pieczarki trochę przestygną łączymy je z żółtkiem jaja, tymiankiem i tartą bułką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z farszem pieczarkowym. Sprawionego szczupaka nadziewamy farszem. Przycięty kawałek folii aluminiowej smarujemy pozostałym masłem, kładziemy na nim gałązki pietruszki, układamy szczupaka. Szczelnie owijamy go folią, układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Szczupaka pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni c. Upieczonego wyjmujemy z folii, układamy na półmisku wcześniej ogrzanym, obkładamy kulkami z ugotowanych ziemniaków i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z sosem żółtkowo-pomidorowym, chrzanowym, śmietanowym, prowansalskim lub gribiche

Redakcja poleca: