Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Szczupak smażony na głębokim tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rybka smażona na głębokim tłuszczu, delikatna w smaku. Świetna propozycja zarówno do obiadu jak i na przystawkę :)

Szczupak smażony na głębokim tłuszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak smażony na głębokim tłuszczu

 

  • Składniki:
  • szczupak 1 kilogram
  • jajka 2 sztuki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • curry

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony na głębokim tłuszczu
Wykonanie: Ryby rozmrożone lub świeże polewamy sokiem z cytryny i dodajemy natkę pietruszki lub cebulę. Odstawiamy na 2 godziny lub na całą noc. Jest to bardzo ważne jeśli ich zapach podchodzi mułem. Jajka roztrzepujemy wraz z solą, pieprzem, curry i przyprawą do ryb. Następnie ryby maczamy w jaku i panierujemy dokładnie mąką. W frytkownicy rozgrzewamy olej i dopiero kiedy jest nagrzany (skwierczy) wkładamy panierowane ryby. Smażymy około 8 min (czas zależny od wielkości ryby). Ryby wyciągamy na ręcznik papierowy by pozbawić ich nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami do obiadu lub jako przystawkę. Smacznego :)
Szczupak smażony na głębokim tłuszczu
Etap 1 Ryby polewamy sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i pietruszkę. Odstawiamy min. na 2 godziny.
Szczupak smażony na głębokim tłuszczu
Etap 2 Jajka roztrzepujemy wraz z solą, pieprzem, curry i przyprawą do ryb.
Szczupak smażony na głębokim tłuszczu
Etap 3 Ryby maczamy w jaku i panierujemy mąką
Szczupak smażony na głębokim tłuszczu
Etap 4 Smażymy około 8 min (czas zależny od wielkości ryby).