lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szczupak w dzwonka smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ach te ryby nie dość że zdrowe to jeszcze i smaczne :)

Szczupak w dzwonka smażony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczupak w dzwonka smażony

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w dzwonka smażony
Szczupaka umyć wypatroszyć i głowę obciąć ja obcinam Teraz kroje w dzwonka na równe kawałki, solę i skrapiam cytryną i odstawiam na ok. 1 godzinę. Następnie każdy dzwonek ryby maczam w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące. Na patelni rozgrzewam masło lub inny tłuszcz, kładę rybę na wrzący tłuszcz i smażę najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Jeżeli smażycie rybę w całości, to musicie ją ponacinać na grzbiecie wzdłuż dużych ości, aby się lepiej usmażyła.
Szczupak w dzwonka smażony
Myjemy szczupaka czyścimy z faków i łusk a obcinam też głowę
Szczupak w dzwonka smażony
kroje w dzwonka szczupaka sole i skrapiam cytryną

Tagi:

jajko tarta jajka