Strona główna Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

Szczupak « poprzedni | następny »
Lechu - autor przepisu Szczupak w galarecie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 54
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szczupak w galarecie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis na szczupaka w galarecie. Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr wody. Wrzucamy wszystkie warzywa ...


trudność: średne
czas:

Szczupak w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg szczupaka (lub pstrąga, sandacza)
  • 2 marchewki
  • duża pietruszka
  • po 1/2 małego pora i selera
  • 4 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • cytryna
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • łyżeczka soli
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • opakowanie żelatyny

Szczupak w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr wody. Wrzucamy wszystkie warzywa (obrane i drobno pokrojone) oraz przyprawy, sól i cukier. Wywar gotuje my na małym ogniu przez 30 minut (pod przykryciem). Przecedzamy, studzimy. Rybę kroimy na 6-8 dużych porcji. Zimny wywar wlewamy ponownie do rondla, wkładamy rybę, skórkę obraną z cytryny i wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Rybę studzimy w wywarze. Potem wyjmujemy, ostrożnie obieramy z ości i układamy w głębokiej salaterce. Wywar przecedzamy przez dwukrotnie złożoną gazę. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy żelatynę (nie wymagającą gotowania - np. Delecty, dr Oetkera), mieszamy trzepaczką rózgową. Gorącą galaretą zalewamy rybę. Gdy zastygnie, dekorujemy jajkami na twardo lub tylko plasterkami cytryny.



Komentarze do Szczupak w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szczupak
Szczupak w sosie chrzanowym Szczupak w sosie koperkowym 2 Szczupak pieczony w rękawie
Szczupak z gruszkowo-selerowym puree Szczupak i cukinia gotowane na parze Szczupak z makaronem gryczanym
Szczupak w papilotach Szczupak  z groszkiem zielonym Szczupak faszerowany
Szczupak na patyczku z salsą Szczupaczek z bobem i gorczycą Szaszłyk ze szczupaka i pieczarek
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane