Szef Kuchni Mercure Poznań – Wojciech Wiciak

Poleca przepisy na comberki z królika i polędwiczki wieprzowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Szef Kuchni Mercure Poznań – Wojciech Wiciak
Comberki z królika z malinowo imbirowym sosem i ziemniakami „rocher’’

160gr comber z królika
Marynata
5gr szałwia
10gr marchew
10gr seler
10gr pietruszka
15gr oliwa z oliwek
10gr białe wino wytrawne
Sól biały pieprz
Ziemniaki „rocher’’
100gr ziemniaki ugotowane
10gr masło
2gr koperek
10gr płatki migdałowe
1jajko 50gr frytura
Sos malinowo imbirowy
60gr maliny
10gr cukier puder
5grmasło
10gr liker malinowy
5gr świeży imbir

24godziny przed podaniem przygotowujemy marynatę z w/w składnikami wkładamy do niej comberki królika odstawiamy do lodówki.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy rozpuszczone masło i posiekany koperek, solimy a następnie wszystko razem mieszamy i formujemy okrągłe kuleczki. Panierujemy w jajku i migdałowych płatkach smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Zasypane cukrem pudrem maliny przepuszczamy przez sito, dodajemy likier malinowy i pokrojony drobno imbir, zagotowujemy na koniec doprawiamy i zaciągamy zmrożonym masłem. Wyciągnięte z marynaty comberki grillujemy, układamy na talerzu z usmażonymi ziemniakami „rocher” w zależności od pory roku dodajemy warzywa gotowane na parze lub sałaty, całość wykańczamy malinowo-imbirowym sosem. Smacznego!

Policzki wieprzowe po Bambersku

180gr policzki wieprzowe[zapeklowane]
30gr włoszczyzny
liść ziele angielski

100gr kiszona kapusta
20gr białe wino wytrawne
10gr cebula
10gr olej
20 gr pasta truflowa

100gr ziemniaki
10gr śmietana kremówka
Koperek

Zabejcowane policzki [mięsień z głowizny] gotujemy z dodatkiem włoszczyzny ziela angielskiego, małą ilością liścia laurowego i odrobiny cukru ok. 45minut, tak aby nie były zbyt miękkie. Kapustę - jeżeli jest zbyt kwaśna - płuczemy gotujemy z białym winem. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy, dodajemy pastę truflową, wszsytko dodajemy do kapusty. Ugotowane policzki ok. 5szt układamy na talerzu z kapustą z truflami ziemniakami puree [możemy również podać z sosem chrzanowym].