10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni, ale nie zawsze… Poznajcie kilka naprawdę szkodliwych produktów spożywczych, których zdecydowanie warto unikać. Mogą mieć bardzo negatywny wpływ na Twoje zdrowie, zwłaszcza spożywane w nadmiarze!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych
fot. Fotolia
1. Zupki instant – łatwe do przygotowania, tanie i smaczne. Nie posiadają jednak żadnych wartości odżywczych, witamin czy minerałów. Są za to w nadmiarze przyprawione solą i zawierają niezdrowe tłuszcze, sztuczne wzmacniacze smaku oraz stabilizatory.

2. Pączki – bomby kaloryczne. Zjedzenie dwóch średniej wielkości pączków wyczerpuje całodzienne zapotrzebowanie na tłuszcze.

3. Chipsy – bardzo kaloryczne, ich spożywanie prowadzi do nadwagi, chorób serca, cukrzycy a nawet nowotworów. Silnie uzależniają, sięgnięcie nawet po jednego chipsa powoduje, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem całej paczki.

4. Konserwy – jedzenie z puszki może zawierać szkodliwą substancję bisfenol A, który izoluje metal od pożywienia. Kiedy przeniknie do jedzenia może przyczynić się do otyłości, obniżenia libido, a u kobiet w ciąży stanowi zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

5. Alkohol – spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na praktycznie cały organizm. Pity w dużych ilościach prowadzi do groźnych chorób. Sieje nieodwracalne spustoszenie w całym ciele i może doprowadzić nawet do śmierci.

6. Kostki rosołowe – składają się praktycznie z samych chemicznych składników mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie: sztuczne barwniki, niebezpieczne tłuszcze trans, sól, wzmacniacze smaku.

fast food
Fot. Fotolia

7. Białe pieczywo - spożywane codziennie przyczynia się do otyłości oraz do rozwoju chorób takich jak cukrzyca typu II. Białe wypieki zawierają sporo spulchniaczy i polepszaczy smaku oraz zapachu.

8. Gazowane napoje – zawierają ogromne ilości pustych kalorii, cukru i sztucznych barwników, a także substancje rakotwórcze. Są jedną z głównych przyczyn otyłości.

9. Polewy owocowe – nie tylko bardzo kaloryczne, ale też wyjątkowo niezdrowe. Wszystko przez tłuszcze trans, które wchodzą w ich skład. Sprzyjają one rozwojowi cukrzycy i chorobom układu krążenia.

10. Frytki – są jeszcze bardziej kaloryczne niż pączki. Dodatkowo podczas ich smażenia wytwarza się toksyczna substancja akrylamid. Najczęściej frytki obficie solimy, a z kolei nadmiar soli przyczynia się do rozwoju miażdżycy.